Карта бойових дій в Україні за 24 квітня, мапа фронту війни з Росією

Приблизний час читання 1 хв. читання

Контратака ЗСУ в Часовому Ярі

Темп наступу росіян дещо спав. Вони закріплюються на досягнутих позиціях, а тим часом ворожа авіація рівняє КАБами місто й українські позиції. Окрім того, окупанти намагаються остаточно вибити наших військових з останніх позицій у Богданівці та повністю захопити Іванівське. Втім за тиждень Сили оборони повністю нівелювали результати їхніх штурмів.

Натомість у відповідь ЗСУ завдали дошкульного авіаудару по Бахмуту, де керованою ракетою влучили в командний пункт 331 полку ВДВ. Ліквідовані близько десятка офіцерів, включно з командиром, є низка поранених.

Разом з тим на південь від Іванівського воїни четвертого штурмового батальйону 92-ї бригади імені кошового отамана Івана Сірка провели наступ та вибили росіян із раніше захоплених позицій. Це дасть змогу зміцнити надважливу оборону Кліщіївки.

Пост-Авдіївський фронт, криза в Очеретиному

На південному Авдіївському фронті окупанти зазнали великих втрат і не змогли пробитися далі на захід після окупації Первомайського, а також вперлися в нашу оборону біля Яснобродівки й Уманського. Біля Орлівки вони не зуміли перейти річку Дурна, але їхні наполегливі спроби зробити це біля Семенівки та Бердичів, схоже таки дали результат. Наразі їхній плацдарм ще не великий, а тому в Сил оборони є можливість відкинути їх назад за річку.

Карта. Авдіївка_2404

Втім найбільші зусилля окупанти перенесли на північний фланг. Триває наступ на Новокалинове й Керамік. Села нам вдалося втримати, але ворог розширює зону контролю на північний схід від них.

Найгіршою є ситуація в містечку Очеретине, куди ворог пробивався ще тиждень тому. ЗСУ не вдалося зупинити цей прорив і за кілька останніх днів росіяни розвинули свій наступ та зайняли позиції в центральній частині Очеретиного. Окрім того з кожним днем вони розширюють свій клин у південно-західному напрямку й фактично захопили Новобахмутівку, а також почали атакувати Бердичі ще з одного флангу – з півночі.

Карта. Авдіївка_2404

Цей наступ росіян по панівній височині, яка простягається через Очеретине, є доволі загрозливим для нашої оборони Бердичів, Семенівки й Уманського з правого флангу, та Новокалинового і Кераміка – з лівого. Тому саме в ці дні бої за Очеретине тривають доволі інтенсивні. Наші воїни не відступають та стримують окупантів, а на підмогу оборонцям містечка приїхали “бредлі” із 47-ї бригади, які тримають оборону на сусідній ділянці в Бердичах. 

На Вугледарському та Курахівському напрямках ЗСУ стримують потужний наступ

На жаль, оборона Новомихайлівки, в якій наші герої стримували окупантів від жовтня 2022 року, впала. Село майже повністю окуповане, а Сили оборони відступили в напрямку наступного населеного пункту – Костянтинівки. Активний наступ на село зс рф розпочали 7 місяців тому. За цей час, втративши десятки тисяч військових і сотні бронетехніки, вони зуміли пробитися на захід на 13 км. Цього занадто мало, щоб убезпечити залізничний шлях Донецьк – Волноваха – Маріуполь, а тому росіяни хочуть розвинути успіх.

Вони штурмують по всьому периметру фронту, від Микільського і до нещодавно захопленої Побєди, але зазнають невдачі. Біля Мар’їнки, між Побєдою і Георгіївкою, окупанти зайняли частину сірої зони, пересунувши свої позиції на кілометр на захід.

Карта. Красногорівка_2404

Запеклі бої тривають у Красногорівці, де минулого тижня рашисти штурмували південні та східні околиці міста. Силам оборони вдалося частково вибити окупантів зі східних районів, а бої за південну забудову тривають досі.

ЗСУ готують деокупацію Криму

5 американських ракет ATACMS вдарили по аеродрому поблизу Джанкоя, де, крім літаків і гвинтокрилів, стояв дивізіон ППО. Як наслідок – знищено 4 пускові установки найновішого С-400 “Тріумф”, дві установки С-300, три радіолокаційні станції, невідому кількість авіації, а також здетонував склад боєприпасів до ППО. Особливо важливою є ліквідація унікальної РЛС “Фундамент-М”, яка була пунктом управління ППО в Криму. За своїми характеристиками вона могла відстежувати та скеровувати ППО на 10 тис. цілей. Але ATACMS зупинити не змогла. Тепер почався підрахунок, скільки таких ракет потрібно ЗСУ, щоб повністю знищити ППО в Криму.

У Севастополі ракети влучили в унікальний корабель “Комуна”. Побудований у 1915 році для порятунку підводних човнів, наразі він витягував із дна важливі для ворога елементи ексфлагмана ЧФ рф, крейсера “Москва”. Карта. Крим_2404

Стратегічні перемоги над Росією

Уперше наші ВПС спільно із ГУР та СБУ зробили вдалу засідку та збили стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, який повертався після атаки на Україну. В бомбардувальник влучили на відстані понад 300 км, а ще близько сотні він підбитий пролетів над РФ і впав у Ставропільському краї. 

Річ навіть не в тому, що в Росії залишилося близько 30 аналогічних літаків і вона не може виробляти нових, а в тому, що тепер вони будуть вкрай обережні, тож кількість атак на Україну може зменшитись. Окрім того, загинули 3 пілоти, яких для такого унікального літака в зс РФ вкрай мало.

Карта. Обстріли Росії_2404Однак справжнім проривом став удар безпілотників по радіолокаційній станції стратегічного ядерного прикриття “Контейнер” у місті Ковилкіно, що в Мордовії. Станція забезпечувала обрахунок та управління для пускових установок ППО, які розташовані по всій Росії, й особливо сконцентровані під Москвою та мали б відбивати удари важких балістичних ракет супротивника. Без цієї станції удари балістики відбити неможливо. Сподіваємося, що 8 вибухів наших дронів було достатньо, щоб гарантувати достатній рівень ураження “Контейнера”. Окрім того, наша ППО вперше збила 2 надзвукові крилаті ракети Х-22 та одну модернізовану Х-32.

У вісім російських областей завітали десятки українських безпілотників. У Московській, Бєлгородській, Брянській, Курській, Тульській, Смоленській, Рязанській і Калузькій областях вибухали електропідстанції, бази зберігання пального й інші об’єкти критичної інфраструктури. Так, у Смоленській області згоріли три нафтобази, одна з яких була головним транзитним вузлом для експорту з білоруських НПЗ. Ще одна надтобаза спалахнула у Воронезькій області. У Ростовській області в Каменськ-Шахтинському дрони підпалили хімзавод, що виробляє тверде паливо для зенітних ракет. А в Казані безпілотники успішно атакували авіазавод ім. Горбунова, де виробляють стратегічні бомбардувальники Ту-22М та Ту-160М.

Карти створено на основі інформації, отриманої від Генерального штабу Збройних Сил України, а також з інших відкритих та перевірених джерел. Водночас карти не є максимально точними та лише умовно відображають тенденції в зоні бойових дій.

Контратака ЗСУ в Часовому Ярі

У даній статті розповідається про те, що російський наступ зупинився і ворожа авіація наносить удари по місту і українським позиціям. Також згадуються наступ росіян на Богданівку та Іванівське, але Сили оборони нівелювали їхні успіхи. Зокрема, на південь від Іванівського батальйон провів наступ і вибив росіян із раніше захоплених позицій. Це дасть змогу зміцнити оборону Кліщіївки.

Пост-Авдіївський фронт, криза в Очеретиному

Стаття повідомляє про напругу на південному Авдіївському фронті, де окупанти зазнали втрат і були зупинені в боях під Яснобродівкою та Уманським. Проте, їм вдалося захопити певні позиції біля Очеретиного і розширити свою зону контролю на північний схід від Новобахмутівки. Наступ росіян через Очеретине загрожує українській обороні Бердичів, Семенівки, Уманського, Новокалинового і Кераміка. Бої за Очеретине тривають досить інтенсивно.

На Вугледарському та Курахівському напрямках ЗСУ стримують наступ

У даному блоці розповідається про те, що оборона Новомихайлівки вважається втраченою, а українські сили відступили в напрямку Костянтинівки після 7 місяців наступу росіян. Однак, ЗСУ стримують сильний наступ російських військ на всьому фронті від Микільського до Побєди. Окрім того, наша ППО здійснила успішний удар по радіолокаційній станції “Контейнер” в Мордовії, що загрожує російській обороні від ударів балістичних ракет.

Стратегічні перемоги над Росією

У цьому розділі згадується про успішний збитий стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 та удар безпілотників по радіолокаційній станції “Контейнер”. Ці перемоги переваги для України, оскільки знижують стратегічний потенціал Росії. Також зазначається, що українські безпілотники здійснили удари по ключових об’єктах критичної інфраструктури в Росії, що обережноці росіян відносно атак на нашу країну.

Джерело: espreso.tv

+ There are no comments

Add yours